Басты бетЛистериоз дегеніміз не?

Листериоз дегеніміз не?

Листериоз дегеніміз не?

Листериоз - адамдар мен жануарларда кең таралған қауіпті жұқпалы ауру.  Оның негізгі қоздырғышы - бактерия Listeria моноцитогендері.  Бұл ауру орталық жүйке жүйесіне және ұрпақты болу органдарына әсер етеді.

 Listeria моноцитогендері бактериясы.

Табиғи жағдайда листериоз жабайы жануарлардың көптеген түрлеріне, соның ішінде кеміргіштер мен құстарға әсер етеді.  Бұл ауру ауылшаруашылық және үй жануарларында, сәндік және үй құстарында да кездеседі.  Адам ауру және ауру жануарлардан листериоз жұқтыруы мүмкін.  Аурудың жиі кездесетін жануарлардың бірі - кеміргіштер, олар организмде ұзақ уақыт бойы листорияны сақтайды.  Кейіннен олар қоршаған ортаға, ауылшаруашылық үй-жайларына, үйлердегі және жазғы коттедждердегі тұрмыстық заттарға өздерінің секрецияларымен, сондай-ақ тамақ пен суды жұқтырады.

 Листерия қандай тағамдарда кездеседі?

Листериоз қоздырғышы төмен температурада және жеткілікті ылғалдылықта ұзақ уақыт өмір сүре алады және топырақта, суда және кейбір тамақ өнімдерінде 4-6 ° С дейін көбейеді.  Бұл ет, оның ішінде тосқауыл пленкалары, балық, теңіз өнімдері, сүт, көкөністер мен тұздалған қырыққабаттар.  Ең үлкен қауіп - қырыққабат салаттары, жұмсақ ірімшіктер және жартылай фабрикаттар.

Тоңазытқышта тағам сақтау қауіпті патогенді өлтірмейді: листериа көбінесе «тоңазытқыштың микробы» деп аталады, өйткені ол мұндай жағдайларда өмір сүре алады.  Listeria-дің тағы бір зиянды қасиеті бар: тұздалған жерде көбейту мүмкіндігі.  Егер микробтардың көпшілігі осы жағдайларда өлсе, онда Листерия натрий хлориді концентрациясының 6-20% -ға дейін төтеп бере алады.

Листория ең жоғары температурада өледі, ал күн сәулесінің әсерінен аурудың қоздырғышы 15 күннен аспайды.

 Листериозбен жұқтыру инфекция қалай жүреді?

 Листериоз инфекциясы келесі жолдармен жүруі мүмкін:

 - шикізатпен немесе жеткілікті түрде термиялық өңделген түрінде жұқтырған кезде жануарлардан алынған инфекцияланған өнімдер (сүт өнімдері, ет және құс еті), көкөністер, жемістер және теңіз өнімдері;

 - ауру жануармен (немесе жануар Listeria тасымалдаушымен) байланыс арқылы;

 - плацента арқылы немесе жаңа туған нәрестенің туылу каналымен байланысы кезінде;

 -перзентханаларда жаңа туылған балаларға инфекциялық құралдармен және медициналық құрылғылармен байланысу арқылы.

 Листериоздың клиникалық сипаты?

 Ауру әртүрлі клиникалық көріністермен сипатталады.  Инкубация кезеңі әдетте ересектерде 3-5 тәулікке, ал жаңа туған нәрестелерде 2 айға дейін созылады.  Көптеген науқастар жүрек айнуын, құсуды, іштің ауырсынуын және диареяны сезінеді.  Бұл белгілер дене температурасының 38-39 ° C дейін жоғарылауымен бірге жүреді.  Көбінесе 3-4 күннен кейін науқастың жағдайы күрт нашарлайды және орталық жүйке жүйесінің зақымдану белгілері менингит, энцефалит және т.б. түрінде пайда болады.

 Листериозды емдеу бактерияға қарсы, вакцина берілмейді.

 Листеристериоз әсіресе кім үшін қауіпті?

 Листериоз әсіресе егде жастағы және кәрілік жастағы адамдар үшін, иммунитеті нашар науқастар үшін қауіпті.  Сондай-ақ, бұл ауру жүктіліктің қайғылы нәтижесіне әкелуі мүмкін.  Әдетте жүкті әйелдердің өздері орталық жүйке жүйесіне зақым келтірмеуге тырысса да, ауру ұрықта ауыр патологиялардың дамуына, сонымен қатар өлі және шала туылуға әкеледі.  Егер нәресте тірі туылса, кейбір жағдайларда ол 2-3 күн ішінде қайтыс болуы мүмкін.  Егер нәресте босану кезінде инфекцияға ұшыраса, ауыр менингит немесе менингоэнцефалит дамуы мүмкін.

Шикізатты, жартылай фабрикаттарды, сүт өнімдерін Listeria monocytogenes болуына өндірістік бақылауды зерттеу үшін тиісті білімі бар және білікті мамандары бар зертханаларға жүгінуге болады.