Қазіргі уақытта әрбір адам минералды судың пайдасы мен емдік қасиеттері туралы хабардар, жақсы біледі. Біз сөреден табиғи минералды су бөтелкесін аламыз, ашамыз және ішеміз. Ал бұл табиғи ресурс ол пайда болған жерлер туралы естеліктерді сақтайды емес пе?. Біздің туған жеріміз Қазақстанда минералды су көзі болып табылатын орындар аз емес. Мысалы, Құмкөл кен орны - Бұқпа учаскесі. Бүгінгі күні Жердің осы жер қойнауынан 100 метрден астам тереңдікте TURAN табиғи минералды суы өндіріледі.
Минералды су - ағзадан токсиндерді шығаруға көмектесетін, минералдар қорын толықтыратын, көңіл-күйді жақсартады және асқазанның, ас ішектің көптеген ауруларымен, бауыр, өт қабының, бүйректің ауруларымен, зат алмасудың бұзылуымен, жоғарғы тыныс алу жолдарының ауруларымен күресуге көмектесетін табиғат сыйы.
Минералды сулар жер қыртысының қалың қабаттарында қалыптасады. Онда олар табиғи өңдеуден өтеді. Минералды сулар табиғи (табиғи) және жасанды, газдалмаған және газдалған болуы мүмкін. Минералды тұздардың шоғырлану дәрежесі бойынша табиғи минералды су ішуге (асханаға), емдік-асханалық және емдік суға бөлінеді.
Асханалық су. Бұл табиғи минералды сулардың 1 литрінің құрамындағы тұз 1 граммнан аспайды. Бұл суды күн сайын шөлді қандыру үшін қолдануға болады. Минералды асханалық сулар жұмсақ және дәмге жағымды, бөтен иіссіз және қоспасыз келеді.
Емдік-асханалық су. Мұндай суларда литріне 10 граммға дейін тұз болуы мүмкін. Бұл көпфункционалды минералды сулар. Бұл суды ішуге болады, бірақ жиі емес, сондай-ақ емдеу үшін қолдануға болады.
Емдік. Бұл ең үлкен минералдылығы бар минералды су, мұндай суларда литрінде 10 грамнан астам тұз бар. Мұндай емдік табиғи ресурстар санаторийлік-курорттық емдеуде кеңінен қолданылады. Ешбір жағдайда қажетсіз емдік суды қолдануға болмайды, өйткені мұндай өзін-өзі емдеу күтілетін нәтиже бермейді, тіпті денсаулыққа айтарлықтай зиян келтіруі мүмкін.
Сондай-ақ жасанды минералды сулар да болады. Мұндай сулар, әдетте, қарапайым судан жасалады, ең жақсы жағдайда бұл – тұздар мен минералдарға жасанды түрде қаныққан артезиан суы, одан әрі сату үшін ол бөтелкелерге құйылады. Жасанды минералданған су денсаулыққа зиян келтірмейді, бірақ оң нәтиже де бермейді.
Минералды суларды жер астынан алу, өндіру және құю кезінде санитарлық ережелердің сақталуы оның сапасы үшін маңызды рөл атқарады. Минералды суларға судың құрамына елеулі әсер ететін сапрофитті микроорганизмдердің және көмірқышқыл газымен қаныққан өнімнің өзінде өміршеңдігін сақтайтын патогенді бактериялардың түсу мүмкіндігі жоққа шығарылмайды. Табиғатта минералды сулардың құрамын табиғи жағдайларда өзгертетін бактериялар, мысалы сульфатвостық бактериялар, сондай-ақ күкірт, темір және т. б. қосылыстарды тотықтыратын микроорганизмдер бар.
Минералды су шығаратын кәсіпорындардағы ауыз су және минералды су, дайын өнімдер, кронен-тығындар, бөтелкелер және басқа да ыдыстар, сондай-ақ жабдықтар санитарлық-бактериологиялық бақылау объектілері болып табылады.
Егер бақылау кезінде коли-индекс ретінде бактериологиялық көрсеткіш 3-тен артық болса, онда бұл суды карантинде ұстайды. Содан кейін мезгіл-мезгіл (3,5,10 және 30 күннен кейін) қайтадан санитариялық-бактериологиялық талдау жүргізеді.
Егер бұл ретте қанағаттанарлықсыз нәтиже алса, суды сатуға тыйым салынады.
ГОСТ жазылған барлық ережелер мен талаптар сақталған жағдайда минералды суларды сақтау мерзімі бір жылды құрайды. Ал құрамында темір бар сулардың сақтау мерзімі 4 аймен шектеледі.