Қарақұмық – бұл ақуызға бай дәнді дақылдардың бірі. Қарақұмық құрамында микроэлементтер мен витаминдердің рекордтық мөлшері бар, сондықтан бұл өнім лайықты түрде "барлық дәнді дақылдардың патшайымы" деп аталады. Қарақұмық - нағыз пайдалы тағамның символы, оның құрамында 50-ден астам құнды заттар бар. Бұл дәнді–дақыл құрамындағы өсімдік ақуызы бойынша көшбасшылардың бірі болып табылады, ал ақуыз жақсы сіңірілетінін білеміз.
Гликемиялық индексінің төмен болуына байланысты қарақұмық қант диабетімен ауыратын адамдар үшін пайдалы. Канададағы Манитоба Университетінің ғалымдары екінші типтегі қант диабетімен қарақұмық тамақтанғаннан кейін бір жарым – екі сағаттан кейін қант деңгейін 12-19% — ға төмендетуге қабілетті екенін анықтаған.
Қарақұмық сапасын қалай бағалауға және сатып алуға болады:
1. Түсі мен түрі - таңдау кезіндегі өте маңызды көрсеткіш
Дәндердің түрі мен түсі сізге көп нәрсені айтады. Егер қарақұмық дәні буланған қарақұмық дәнінен жасалған болса, онда оның түсі әртүрлі реңктегі қоңыр болады. Бұл тез пісетін жарма, оның дәмі нәзік болады, ботқасы үгілмелі болады. Егер қарақұмық буланбаған дәннен жасалған болса, онда оның түсі бозғылт, сәл сарғыш немесе жасыл реңкті болады. Мұндай дәнді пісіру ұзақ уақытты алуы мүмкін, бірақ ондағы пайдалы заттар мүмкіндігінше сақталады. Жоғары сапалы қарақұмық бір келкі түске ие: оның дәндері тегіс және түсі ерекшеленбейді. Сондай-ақ, дәннің қырларының түсі ақшылдау келеді.
2. Иісі мен дәмі бойынша.
Өнімнің сапасын иісі мен дәмі бойынша да тексеру қажет. Иісі қарақұмық жармасына тән болуы керек: көгермеген және қатты емес, басқа бөгде қоспаларсыз. Дұрыс дәм қышқыл да, ащы да емес, сонымен қатар басқа дәмдер де болмау керек. Егер жарма тығыз жабық контейнерде сақталмаса (шыны немесе керамика ыдыста сақтау ұсынылады), онда қарақұмық майы ыдырауға аз немесе аз төзімді болып саналатынына қарамастан, онда улы заттар пайда болуы мүмкін. Уақыт өте келе дәнді дақылдардың дәмі нашарлайтынын, пайдалы қасиеттері азаятынын есте ұстаған жөн, сондықтан оны ұзақ уақыт сақтамаңыз. Тығыз жабық контейнерде құрғақ, қараңғы, салқын жерде сақтаған жөн. Дәнді дақылдар құрғақ болуы керек, ылғалдылығы 13% - дан аспауы керек. Ұзақ мерзімді сақтау үшін ядрица жармасы ең қолайлы. Жарамдылық мерзімі, әдетте, шығарылған күннен бастап 12 ай.