Ешкі сүті тек дәмді, қоректік емес, сонымен қатар емдік сусын. Гиппократ оны туберкулезді емдеу үшін, Авиценна оны деменцияның алдын алу үшін қолданды, ал 19 ғасырда ол анемиядан емделді. Ешкі сүтінің қандай қасиеттері оны көптеген ауруларға арналған панацея деп санауға құқық беретінін білейік.
Ешкі сүті, сиыр сүті сияқты, құрамында казеин бар өнім. Ешкі сүтінің пайдасы оның құрамымен анықталады. Ежелгі Римде көкбауыр онымен емделсе, ежелгі Ресейде суықты емдеу үшін қолданылған.
Ешкі сүті қаншалықты пайдалы екенін анықтайық: оның құрамындағы калий (145 мг), кальций (143 мг), темір (100 мг), натрий (47 мг), фосфор (89) және магний (14 мг), жүрек соғысы мен мидың жұмысын жақсарту, эритроциттердің пайда болуына жақсы әсер етеді. Бұл микроэлементтер тіндердің оксигенациясын қамтамасыз етеді. Ешкі сүтінің қасиеттері оның құрамындағы дәрумендер жиынтығымен анықталады. С (аскорбин қышқылы), А (ретинол), В-каротин, В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В9 (фолий қышқылы) дәрумендері терінің денсаулығы мен сұлулығын, күшті жүйке жүйесін, өткір көзді және күшті иммунитетті қамтамасыз етеді. Витаминдер мен микроэлементтердің бұл бүлігі 68 ккал құрайды. Ешкі сүтінің 87% -ы су, ал қалғаны ешкі сүтінің ерекше қасиеттерін қамтамасыз ететін пайдалы заттар.
Сізге ешкі сүті қалай пайдалы?
Адамзаттың ғасырлар бойғы тәжірибесі ешкінің сүтін қолданудың қандай жағдайда пайдалы ғана емес, сонымен бірге өмірлік маңызы бар екенін анықтады: Ешкі сүті майдың (4,3%), ақуыздардың, моно- және диасахаридтердің көп пайызды болуына байланысты өте құнарлы. Сіз оларға тез тойып, ұзақ уақыт аш болмай аласыз, өйткені белок тез бұзылмайды. Ғалымдар ешкі сүтінің биохимиясы емізетін ананың емшек сүтінің химиялық құрамына ұқсас екенін анықтады. Сондықтан, ХІХ және ХХ ғасырларда. Балаға арналған ешкі сүті ана сүтінің ең жақсы алмастырушысы болып саналды. Ондағы микроэлементтер рахиттің алғашқы белгілерімен күреседі, бұл нәрестелерде сирек кездеседі. Сонымен қатар, олар нәресте денесінің вирустар мен бактерияларға төзімділігін арттырады. Бұл өнімде лактоза мөлшері сиыр сүтіне қарағанда азырақ болады, сондықтан ол тез қорытылып, ыдырайды. Оны тіпті лактозаның төзімсіздігі бар адамдар үшін де ішуге болады. Ешкі сүтінде ерекше ақуыз бар. Асқазанның қышқыл ортасына түсіп, денесі оңай жеңе алатын кішкене үлпектерге айналады. Ешкі сүті ақуызында казеин аллергендері жоқ, сондықтан иммундық жүйенің реакциясын тудырмайды. Ешкі сүті суық тию, бронхит, пневмония кезінде қолданылады. Ол күш пен қуатқа толы, тыныс алуды жақсартады және қақырықты шығаруды жеңілдетеді.
TranslateBot, [12.01.21 17:03]
Ешкі сүті емдік қасиетке ие, ол әсіресе асқазан-ішек жолын қалыпқа келтіру, гемоглобинді көбейту, көру қабілетін жақсарту және диатез үшін өте пайдалы. Жаңа сауылған ешкі сүті бактерицидтік қасиетке ие. Оның құрамында сиыр сүтінде кездеспейтін биологиялық белсенді заттар бар. Олардың арқасында ешкі сүті ұзақ уақыт бойы балғын болып қалады. Ол үш күн бойы бөлме температурасында қышқылдамайды, оны тоңазытқышта бір аптадан артық сақтауға болады. Сол себепті жаңа піскен сүт ең пайдалы, содан кейін сағат сайын оның құнды қасиеттері жоғалады.
Сиыр сүтімен салыстырғанда ешкі сүтінде В12 витаминінің құрамына кіретін кобальт 6 есе көп. Бұл витамин қан түзуге жауап береді және метаболизм процестерін басқарады.
VI ғасырда өмір сүрген ежелгі грек философы және математигі Самос Пифагоры. д., тек жабайы бал, ешкі сүті, көкөністер мен жемістер жеді, бұл оның сол уақыттағы ерекше ұзақ өмірін түсіндірді. Әр түрлі мәліметтер бойынша, Пифагор 80-ден 90 жасқа дейін өмір сүрген.
Ешкі сүтінде бета-казеин көп болады. Ол сиырдың аяғынан тұрғызғаннан гөрі тырсылдаған балаларды тез өсіреді, өйткені оның құрамында организмнің иммунитет тосқауылдарының құрылымына кіретін сиал қышқылы көп. Аллергологтар оны тіпті сиыр сүтінен жасалған сүт өнімдерін көтере алмайтын балаларға да ұсынады. Қазір көптеген аналар қолдан тамақтандыруға жүгінген кезде ешкі сүті құтқарушыға айналады.
Ешкі сүтіндегі май түйіршіктері сиыр сүтіне қарағанда әлдеқайда жұқа, сондықтан олар организмге жақсы сіңеді. Майлылығы 4-4,4% болса, ешкі сүті 100% дерлік сіңеді.
Кальций, фосфор, сүт минералдарының көптігі сүйек тінін қалыптастыру үшін балаларға пайдалы. Бұл суық тию мен өкпені емдеуге көмектеседі. Ол бауырдың, асқазанның, өкпенің жұмысын қалыпқа келтіреді. Ешкі сүтінде В, В2, С және А дәрумендері көп.
Жалпы, ешкі сүті көптеген дәрумендерге бай: А, В тобы (1, 2, 3, 6, 9 және бұрын айтылғандай - 12), С, D, Е, Н, РР. Тиісінше, оны үнемі ішетіндер витаминдер кешенінің қажетті дозасын алады, бұл өз кезегінде бүкіл дененің күйіне жақсы әсер етеді және дәрумендердің жетіспеушілігін жояды.
Бұл өнімдегі дәрумендер суық тиген кезде, сонымен қатар ауыр сырқаттардан және операциядан кейін қалпына келтіруге көмектеседі.
Ешкі сүтінде адам үшін маңызды микроэлементтер көп. Олардың арасында фосфор, калий, магний, кальций, йод, молибден, натрий, марганец, мыс, фтор бар. Тиісінше, бұл өнім қалқанша безі мен жүрек-қантамыр жүйесін қолдайды, сүйектерді, тістерді, тырнақтарды және шашты нығайтады, есте сақтау қабілетін жақсартады және тиімділікті арттырады, сонымен қатар жүйке жүйесіне жақсы әсер етеді - оны невроздар, депрессиялық синдромдар және стресс кезінде ішу ұсынылады.
Сондай-ақ, суық тиюді емдеуде ешкі сүті көмектеседі. Мәселен, мысалы, бронхит кезінде күніне үш рет 1 шай қасық бал қосып бір стакан жылы сүт ішіп, әдеттегі жөтелмен осы өнім мен сұлыдан қайнатпа жасап, тамақ ішкеннен кейін жарты сағат өткен соң ішу ұсынылады.
Ешкі сүті ұйқысыздықпен жақсы күреседі. Егер сіз осы әлсірейтін аурумен ауыратын болсаңыз, онда ұйықтар алдында бір стакан жылы сүт ішіңіз - сонда сіз сәби сияқты ұйықтайсыз. Халықтық медицинада мұндай рецепт бар - ақ сазды ешкі сүтімен араластырып, өте сұйық емес күйге дейін және маңдайдағы таңғышты байлап қою керек. Айтпақшы, бұл «компресс» мигреньге көмектеседі.
Ешкі сүті мен аллергияны жеңілдетеді. Бұл оның белгілерін (көріністерін) жеңілдетеді деп саналады, яғни емдеуді шабуыл кезінде бастауға болады. Бір айға сүт алыңыз, күніне 1-2 стакан. Сонда бұл ауру қайтып келмейді дейді.