Қазіргі уақытта көптеген өнімдерде, гендік инженерия әдістерімен жасанды түрде өзгертілген, генетикалық түрлендірілген организмдер (ГТО) бар.
ГТО-ның шығу көзі жануарлар, өсімдіктер, микроорганизмдер, сондай-ақ бактериялар немесе вирустар да болуы мүмкін.
ГТО-ны анықтау және сәйкестендіру әртүрлі әдістермен жүзеге асырылады, мысалы, ГТО-ны күнделікті талдау үшін нақты уақыт режиміндегі полимеразды тізбекті реакция (ПТР) әдісі қолданылады, бұл өнімдерде белгілі ГТО-ның болуын ғана анықтауға мүмкіндік береді, ал өсімдіктер мен жануарлар геномдарының белгісіз модификацияларын анықтай алмайды.
Өнімдердің, өсімдіктердің және басқа да организмдердің құрамындағы тіркелмеген, белгісіз ГТО-ны анықтау үшін молекулярлық-генетикалық зерттеудің жаңа әдістері (секвенирлеу), соның ішінде толық геномдық секвенирлеу әдісі қолданылады. Бұл әдіс азық-түлікті зерттеу уақытын едәуір қысқартуға мүмкіндік береді, өйткені ол бір үлгідегі барлық геномдық модификацияларға бір уақытта скрининг жүргізуге мүмкіндік береді.
Біздің зертханада азық-түлік, мал азығы, шикізат өнімдеріне молекулярлық-генетикалық зерттеулер жүргізіледі.