ГлавнаяҚымыздың пайдасы туралы 10 факт

Қымыздың пайдасы туралы 10 факт

Бие сүтінде сиыр сүтіне қарағанда 10 есе көп дәрумен болатындығы дәлелденді. Олардың ішінде А және Е дәрумендері, В және С тобындағы витаминдер, кальций, фосфор, фолий және пантотен қышқылдары бар. Бұл өнімде белоктар 2 есе аз және лактоза 1,5 есе аз, соның арқасында бие сүті әйел сүтіне барынша жақын. Осыны ескере отырып, ол балалар тамағын жасау үшін қолданылады. Бұл өнімдегі ақуыздар әлдеқайда тез және жақсы сіңеді. Нағыз қымыз - қымбат және ерекше талғаммен. «Тірі» қымыз сақтауға жатпайды, демек, өнеркәсіптік өндіріске де жатпайды.

1-факт: иммунитетті арттырады. Қымыз құрамындағы С дәрумені иммундық жүйені нығайтады және организмнің қорғаныш функцияларын күшейтеді, вирустар мен инфекциялардың жағымсыз әсерімен күресуге көмектеседі. Ертеректе адамдар емдік сусынмен цингиозды (С витаминінің өткір жетіспеушілігінен болатын ауру) емдегені тегін емес.

2-факт: тістер мен сүйектерді күшейтеді. Дала тұрғындарының ежелгі сусынында организмнің тіршілік әрекеті үшін маңызды макроэлементтер - сүйектер мен тістерге пайдалы әсер ететін кальций мен фосфор бар.

3-факт: қан айналымын жақсартады. Бие сүтін үнемі тұтынған кезде қан айналымы жақсарады. Қымыздың құрамына кіретін Е дәрумені оған атеросклерозбен (ағзаның ірі қан тамырларына әсер ететін ауру) қарсы тұру мүмкіндігін береді, өйткені ол қандағы холестерин деңгейін төмендетеді. Ертеде дәрігерлер анемияны қымызбен емдеген.

4-факт: жүйкені күшейтеді. Бұл сусынның құрамында тиамин (В1) бар, ол жүйке жүйесінің жұмысына жақсы әсер етеді.

5-факт: потенциалды жақсартады. Еркектерге арналған пайдалы ақпарат - қымыз потенцияға жақсы әсер етеді. Бұл сусын сонымен қатар органдардың регенерация процестерінің жылдамдығын арттырады.

6-факт: Гастритті емдейді. Қымыз асқазан жараларын, гастрит, ұйқы безі ауруларын емдеуде сәтті қолданылады. Мұны қымыздың құрамындағы пантотен қышқылының құрамымен түсіндіруге болады. Сондай-ақ, қымыз тамақтан улануға пайдалы.

7-факт: теріні әдемі етеді. Кумис адамзаттың әйел жартысының өкілдері үшін пайдалы - теріні жасартады. Оның негізінде нәрлендіретін бет маскалары жасалады.

8-факт: көңіл-күйді жақсартады. Ғалымдар бие сүтінен адамдардың бойында қуанышты арттыратын дәрумендер тапты. Мұны В1 витаминінің (тиамин) құрамына да жатқызуға болады. Тиаминді «оптимизм витамині» деп атайды. Бұл дененің қалыпты өсуі мен дамуына, ас қорыту және жүрек-қан тамырлары жүйесінің дұрыс жұмысына көмектеседі, майлар мен көмірсулар алмасуына қатысады.

9 факт: Туберкулезді емдейді. Сонау 19 ғасырдың ортасында дәрігерлер бие сүтін өкпе ауруларын емдеуде қолдана бастады. Дәрігерлер көбінесе күдікті науқастарға қымыз тағайындайды, егер ауру әлі басталмаса, құрғақ дала жағдайында 2-3 ай емделу ауруды толығымен жойды. Ресейдегі алғашқы қымыз ауруханасын дәрігер Нестор Постников 1858 жылы Самара губерниясында ашқан. Өзінің ұйымдастыруымен ол көп жағдайда заманауи шипажайларға ұқсады.

10-факт: қатерлі ісіктің алдын алуға қызмет етеді. Емдік қымыздың құрамында фолий қышқылы да бар, бұл ісіктің пайда болуына жол бермейді.