Басты бетСүт және сүт өнімдеріндегі антибиотиктер

Сүт және сүт өнімдеріндегі антибиотиктер

Бүгінгі күні тамақ өнімдерін, оның ішінде сүт және сүт өнімдерінде антибиотиктердің болуына бақылау жасау ерекше маңызды. Антибиотиктермен тамақ өнімдерінің ластануы:

- ауыл шаруашылығы жануарларын емдеу-ветеринарлық іс-шаралары;

- антибиотиктерді жемде қолдану;

- азық-түлік өнімдерін өндіру кезінде антибиотиктерді консервілейтін зат ретінде қолдану нәтижесінде болуы мүмкін.

Антибиотиктердің қалдықтарын бақылау - үлкен санитарлық гигиеналық маңызға ие. Құрамында антибиотиктер бар тамақ өнімдерін қолданған кезде ішек микрофлорасы өзгереді, бұл витаминдер синтезінің бұзылуына және ішекте патогенді микробтардың көбеюіне және аллергиялық аурулардың пайда болуына әкеледі.

Сүт және сүт өнімдерінде пенициллин, стрептомицин, тетрациклин тобының антибиотиктері, левомицетин бақыланады.

Антибиотиктерді патогенді флораны жою және сақтау мерзімін ұзарту үшін консервацияны оңайлату мақсатында өндіріс кезінде сүтке енгізеді, бұл олардың тағамдық құндылығының айтарлықтай төмендеуіне әкеледі. Біз табиғи сүттің көптеген қоректік қасиеттерінсіз, пайдасы аз, сәйкес келмейтін тағамды аламыз. Сүтте антибиотиктердің болуы аллергиялық реакцияларды тудыруы мүмкін. Ал ең қауіптісі - бұл өнімді тұрақты тұтыну ол адам ағзасының антибиотиктерге төзімділігін (төзімділігін) тудырады. Антибиотик-тетрациклин тәбеттің төмендеуіне, гастрит туындауына, сондай-ақ терінің УК сәулелеріне жоғары сезімталдығын тудыруы мүмкін. Ол бауырға зиян келтіреді және қан құрамын бұза алады. Стрептомицин жүйке жүйесі үшін зиянды. Левомицетин қан түзу жүйесін тежейді.

Қауіпсіз азық-түлік өнімін қалай дұрыс таңдауға болады?

-Өнімді тек рұқсат етілген сату орындарында (супермаркеттерде, стационарлық базарларда және ресми жәрмеңкелерде) сатып алған орынды, онда сатылатын жануарлардан алынатын өнімдер оның санитарлық-гигиеналық талаптарға сәйкестігін растайтын құжаттармен бірге болуы тиіс.

- Тамақ өнімдерін сатып ала отырып, өнімнің атауы туралы мәліметтерді қамтитын маркировкаға назар аудару керек. Ол жерде: өнімнің құрамы туралы, өнім дайындаушының атауы, орналасқан жері, дайындалған күні, жарамдылық мерзімі, өнімді сақтау шарттары туралы деректерді, сондай-ақ пайдалану жөніндегі ұсынымдарды және (немесе) шектеулерді, Кеден одағына мүше мемлекеттердің нарығындағы өнім айналымының бірыңғай белгісі болуы керек.

Зертханалық жағдайларда Premi ® Test әдісімен тамақ өнімдеріндегі антибиотиктерді сапалы анықтаудың экспресс-әдіс (анықтауды) көрсетеді. Premi ® Test тест-жүйесінде тест-культура ретінде Bacillus stearothermophilus, факультативті анаэробтың барлық қол жетімді антибиотиктерге және басқа да бактерияға қарсы препараттарға сезімталдығы жоғары споралары қолданылады. Антибиотиктердің сандық құрамын хроматоргафиялық әдіспен анықтауға болады.