ҚР ПІБ Медициналық орталығының «Санитариялық-эпидемиологиялық сараптама орталығы» РМК өндірістік бақылау бойынша зерттеулердің барлық түрлерін жүргізеді.
Кәсіпорын ГОСТ ISO/IEC 17025-2019 «Сынақ және калибрлеу зерттеулерінің құзыреттілігіне қойылатын жалпы талаптар» және ILAC жүйесінде аккредиттелген, бұл халықаралық стандарттарға сәйкестігін растайды.
Кәсіпорын заманауи жоғары технологиялық және уақтылы тексеруден өткен сенімді жабдықтарды пайдаланады.
Өндірістік бақылау дегеніміз не?
Өндірістік бақылау-жеке кәсіпкер немесе заңды тұлға орындайтын, адам мен тіршілік ету ортасы үшін қауіпсіздікті қамтамасыз етуге бағытталған іс-шаралар, оның ішінде өндірілетін өнімді, жұмыстар мен көрсетілетін қызметтерді зертханалық зерттеулер мен сынақтар кешені.
Өндірістік бақылаудың тиімді жүйесін әзірлеу және жұмыс жағдайында ұстау қажеттілігі Қазақстан Республикасының 2020 жылғы 07 шілдедегі № 360-VI «Халық денсаулығы және денсаулық сақтау жүйесі туралы» кодексінің 51-бабымен және Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің «Өндірістік бақылауды жүзеге асыруға қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптар» 2023 жылғы 7 сәуірдегі № 62 бұйрығымен реттеледі.
Өндірістік бақылау бағдарламасын заңды тұлға, дара кәсіпкер қызметті жүзеге асыру басталғанға дейін жасайды және осы іс-шараларды орындау мерзімдері, зертханалық зерттеулердің, сынақтардың номенклатурасы, көлемі мен кезеңділігі, сондай-ақ объект туралы мәліметтер және міндетті медициналық қарап-тексеруге, гигиеналық даярлауға және аттестаттауға жататын қызметкерлер туралы ақпарат бар объектіде сақталуға тиіс іс-шаралар тізбесін қамтиды.
Жүргізілетін өндірістік бақылаудың уақтылығы, дұрыстығы мен толықтығы үшін барлық жауапкершілік ұйымның, мекеменің немесе дара кәсіпкердің басшысына жүктеледі.
Анықтама: Өндірістік бақылау бағдарламасының, зертханалық зерттеулер хаттамаларының болмауы халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласындағы заңнаманың талаптарын бұзу болып табылады және «Әкімшілік құқық бұзушылық туралы» Қазақстан Республикасы Кодексінің 425-бабында көзделген әкімшілік құқық бұзушылықтар құрамын құрайды және айыппұл салуға әкеп соғады:
- Жеке тұлғаларға жиырма айлық есептік көрсеткіш (АЕК) мөлшерінде;
- лауазымды тұлғаларға, шағын кәсіпкерлік субъектілеріне немесе коммерциялық емес ұйымдарға - жүз алпыс АЕК мөлшерінде;
- орта кәсіпкерлік субъектілеріне - екі жүз он АЕК мөлшерінде;
- ірі кәсіпкерлік субъектілеріне-мың алты жүз АЕК мөлшерінде.
Кәсіпорынға өндірістік бақылау қажет екенін қалай анықтауға болады?
Өндірістік бақылауды жүргізуге міндетті:
1) өнеркәсіптік кәсіпорындар (оның ішінде радиациялық объектілер);
2) тамақ өнімдерін өндіру және олардың айналымы объектілері;
3) коммуналдық гигиена объектілері;
4) фармацевтикалық және (немесе) медициналық қызмет жүзеге асырылатын Денсаулық сақтау ұйымдары, сауықтыру ұйымдары, емдеу-профилактикалық, стоматологиялық клиникалар, кабинеттер;
5) дезинфекциялық, дезинсекциялық және дератизациялық құралдар өндіру және (немесе) дезинфекциялық, дезинсекциялық және дератизациялық қызметтер көрсету объектілері;
6) балалар мен жасөспірімдерді тәрбиелеу және оларға бәілім беру, балаларды мектепке дейінгі тәрбиелеу және оқыту объектілері;
7) химиялық заттарды, агрохимикаттар мен пестицидтерді сақтау және пайдалану жөніндегі объектілер;
8) жолаушыларды тасымалдау жөніндегі көлік құралдары бар ұйымдар (темір жол, әуе).
Біздің Кәсіпорында өндірістік бақылау бағдарламасы шеңберінде зертханалық-аспаптық зерттеулер жүргізуге шарттар жасасу клиенттермен жұмыс жөніндегі бөлім мамандарымен 8778 100 4278 телефоны арқылы жүзеге асырылады.
Шарт жасасу үшін өтініш беруші өтінімді толтыруы керек.
Шарт бойынша көрсетілетін қызметтердің құны зертханалық-аспаптық зерттеулердің (өлшемдердің) көлеміне байланысты болады.
Зертханалық-аспаптық зерттеулер (өлшеулер) жүргізілгеннен кейін Кәсіпорын мамандары хаттамаларды рәсімдейді.
Өтініш беруші зертханалық-аспаптық зерттеулердің (өлшемдердің) хаттамаларын клиенттермен жұмыс жөніндегі бөлімнен алады.
Сауатты және толыққанды өндірістік бақылауды ұйымдастыру эпидемиялық жағдайлардың туындауын болдырмауға ықпал етеді, өндірістік қызмет тәуекелдерін азайтады, өндірілетін өнім мен көрсетілетін қызметтердің сапасы мен қауіпсіздігін арттырады.