Кей жағдайда консерванттарды пайдалану аса қажет жағдайлар бар, мысалы, мұздатуға болмайтын өнімдерді сақтау кезінде: майшабақтарды тұздау, уылдырықтарды сақтау. Міне, арқан балық уылдырығын сақтау үшін қолданылатын консервант – Е200 немесе сорбин қышқылы деп аталады.
Сорбин қышқылы - табиғи органикалық қосылыс, тағам өнімдері үшін микробқа қарсы зат ретінде пайдаланылатын консервант, өнімдердің органолептикалық қасиеттерін өзгертпей және пайдалы бактерияларды жоймайды. Консервант ашытқы жасушаларының дамуын бәсеңдету есебінен азық-түлік өнімдерін сақтау мерзімін ұзартады.
Бастапқыда сорбин қышқылын 19 ғасырда шетен жидектерінен дистилляциямен алынды.
Сорбин қышқылы стерильді ортаны жасамайды, ол бактериялардың көбею процесін баяулатады, улы емес, концерогенді емес. Ақылға қонымды мөлшерде иммунитетке оң әсер етеді және дененің детоксикациясына ықпал етеді.
Сорбин қышқылы қауіпті болуы мүмкін бе? Ол ағзада жинақталмағанымен, оны шамадан тыс тұтынуға болмайды. Өндірушілер жарамдылық дозаны жиі бұзады. Сорбин қышқылы жүйке жүйесінің қалыпты жұмыс істеуі үшін денеге қажетті В12 витаминін бұзады деген гипотеза бар. Сондықтан, Е200-ден (тұздықтар, тоқаштар, шоколад, тосап, жартылай фабрикаттар, уылдырық) тағамдарды үнемі қолданғанда ағзадағы В12 витаминінің жетіспеушілігін көрсететін жағдайлар – аллергиялық реакциялар мен қабыну сипатындағы терідегі бөртпелер пайда болуы мүмкін.
Егер уылдырыққа қатысты алатын болсақ ол аса маңызды емес (өйткені біз оны күн сайын жей бермейміз), ал басқа өнімдер топтарымен E200 шамадан тыс пайдалануымыз әбден мүмкін. Жалпы, әр түрлі өнімдермен тамақтану қажет және артық қоспаларсыз өнімдерді таңдау керек.