Дүкендердегі сүт бөлімдерінің сөрелері түрлі сүзбелердің пакеттерімен толтырылған. Сапалы өнімді сатып алу үшін не нәрсеге назар аудару керек?
Сүзбе сапасы, дәмі, түсі мен иісі өндіріс технологиясына, майдың массалық үлесіне, түрлі тағамдық толтырғыштар мен қоспаларды қолдануға тікелей байланысты. Жақсы, сапалы сүзбе түсі әрдайым ақ, иісі сәл қышқыл болып келеді.
Ең алдымен, қаптаманы, өнімнің атауын және таңбалауды қараңыз. Егер сіз сүзбе сатып алғыңыз келсе, онда пакетте "сүзбелі өнім" деген сөзді емес "сүзбе" немесе «тәтті сүзбе» деген сөзді іздеңіз. Бұл өндірушілердің пікірінше, тұтынушының назарын аударатын маркетингтік қадам. Кейде сіз қаптамада таныс емес атауларды көре аласыз:" ұсақталған сүзбе "немесе"үйдегі сүзбе". ГОСТ-та мұндай атаулар жоқ. Бұл өндірушілердің пікірінше, тұтынушының назарын аударатын маркетингтік қадам.
КҮНІ ЖӘНЕ ҚАПТАМАСЫ
Келесі қадам - өндірілген күні мен өндіріс орнын қарау. Вакуумдық қаптамадағы сүзбе үшін ең ұзақ сақтау мерзімі-30 күнге дейін. Пергамент қаптамасында немесе каштан фольгасында сүзбе аз сақталады - көбінесе жеті күннен аспайды. Салмағы бойынша сатылатын сүзбе үшін ең қысқа сақтау мерзімі: барлығы 36 сағат.
Қаптаманы тексеріңіз-оған ешқандай бұзылулар мен зақым болмауы керек. Мәтін нақты мөрленуі керек, ал шығарылған күні күмән тудырмауы керек
ОРЫН
Өнім жергілікті жерде, сату орнына мүмкіндігінше жақын жерде өндірілгені жөн. Бұл жағдайда таңбасында өндірушінің координаттары және оның нақты мекен-жайы көрсетілмеген өнімдерге сақтықпен қарау керек.
АНЫҚТАМАЛЫҚ:
Кейде сүзбе бар брикеттер целлофан қабығына салынған болады. Есіңізде болсын, бұл вакуумдық қаптамамен бірдей емес. Целлофаннан жасалған "қап" өнімді тасымалдау кезінде тек механикалық зақымданудан, сондай-ақ брикетте сүзбе сарысуы пайда болған жағдайда ағып кетуден қорғайды.
ТЕМПЕРАТУРАСЫ
Сүзбе-белгілі бір жағдайларда ғана сақталатын өнім. Онда ақуыз көп, және бұл кез-келген бактериялар үшін ең тартымды орта. Сондықтан, сүзбе сатып алғанда, сөреде қандай температура бар екенін көруге ерінбеңіз (ұсынылған – +2-ден +6 °C-қа дейін).
ТҮСІ
Сүзбе ақ болуы керек. Егер сіз сұр сияқты басқа реңктерді көрсеңіз, бұл өндіруші соя ақуызын қолданады деген сөз. Егер сүт майы өсімдік майымен алмастырылса, сүзбе сарғыш немесе ашық сары болады (бояғыш қосылады). Ерекшелік жазғы маусымда сүттен жасалған 18 пайыздық майлылығы бар сүзбе болуы мүмкін. Ол сарғыш реңкке ие. Үкім: ақ түстен кез-келген ауытқу әрдайым бұрмалануды көрсетеді.
САТЫП АЛМАҒАНЫҢЫЗ ЖӨН
Егер сіз пакеттегі сұйықтықты көрсеңіз, онда мұндай сүзбе сатып алмағаныңыз жөн. Сірә, бұл сақтау режимін бұзудың нәтижесі: бір сәтте сүзбе температурасы күрт көтерілді, содан кейін температура төмендеді. Нәтижесінде қаптамада сарысу пайда болды. Осы кезде өнімде теріс процестер басталуы мүмкін-тотығу процесі, қышқылдықтың жоғарылауы және тіпті бактериялардың дамуы. Сондықтан сарысуы бар өнімді сатып алудың қажеті жоқ.
Кейде дүкен сөрелерінде сіз гетерогенді консистенциясы бар сүзбе пакетін таба аласыз – жоғарғы жағында үлкен бөлшектері, ал төменгі жағында ұсақ үгінділерге ұқсайды (сүзбе шаңы деп аталады). Қаптамада сүзбе шаңының болуы өндіріс технологиясының бұзылуын көрсетеді. Ірі және ұсақ сүзбе қоспасы-бұл өндірушінің сүзбе "үйде" және тек сүттен жасалғанына сендіргісі келетіні туралы сигнал. Шын мәнінде, сатып алушы нәзік және жұмсақ емес, қатты және құрғақ өнім сатып алады.
Ірімшіктің сапасын анықтау үшін зертханаға талдау жасаудың қажеті жоқ, үйде бірқатар тәжірибелер жасауға болады. Бастамасы үшін, сатып алынған ірімшікті ашық ауада 10 сағатқа қалдырыңыз. Осы уақыт ішінде қалыпты өнім қышқыл болуы керек, бұл тән иіспен көрінеді. Егер сүзбе жалған болса және онда өсімдік майының көп мөлшері болса, онда бұл сәл сарғыш түсті болады.
Екінші эксперимент-крахмал сынағы. Ол үшін сүзбе үлгілеріне қарапайым медициналық йодтың тамшысын тамызу жеткілікті. Егер түс өзгермесе - бәрі қалыпты, крахмал жоқ. Егер қараңғы болса, онда өндіруші бұл затты жақсы консистенция мен артық салмақ үшін қосты.
Сіз үлгілерді сода мен бордың болуын да тексере аласыз. Мұны түсіну үшін ірімшікке сірке немесе лимон қышқылының ерітіндісін қосу жеткілікті. Егер реакция басталса, мұндай өнімді өкінбестен тастаған дұрыс. Көбінесе үйде тұтынушылар сүзбе жағуға тырысады. Жоғары температурада кез-келген, тіпті ең табиғи өнім де күйіп кетеді. Бірақ егер сүзбе қарапайым шамның жалынынан жанса, онда оған рапс майы қосылған болуы мүмкін.
Ірімшіктің мінсіз сақтау мерзімі - 72 сағат. Өндіруші ұзағырақ мерзімді көрсете алады. Бұл өнім термиялық өңдеуден өткенін білдіреді, және тәжірибе көрсеткендей, мұндай сүзбеде пайдалы бактериялар әлдеқайда аз болады.
КӨП САТЫП АЛДСАҢЫЗ
Егер сіз бірден барлық сүзбені жей алмасаңыз, оны мұздатқышқа салыңыз. Содан кейін одан кәстрөлді дайындауға, оны пісіруге немесе басқа тағамдарды дайындауға болады. Бірақ сүзбе тек бір рет мұздатуға және жібітуге болатындығын есте сақтаңыз, әйтпесе ол пайдалы қасиеттерін жоғалтады.
АНЫҚТАМАЛЫҚ: Бүгінгі таңда сүзбенің бір бөлігі құрғақ сүттен жасалады. Бұл өнім дәстүрлі рецепт бойынша өндірілген ірімшіктен сәл өзгеше. Ол есептегіште тұрған кезде ылғал береді. Мұндай сүзбе жаңа дәм мен құрғақ консистенцияға ие болуы мүмкін.