Куркуманың тарихи отаны – ол оңтүстік-шығыс Үндістан. Бұл өсімдіктің тамыры белгілі карри дәмдеуішінің негізгі құрамдас бөлігі болып табылады, ол ыдысқа өткір дәм мен ерекше хош иіс беріп қана қоймай, сонымен қатар жағымды сары түске бояйды.
Біріншіден, бұл дәмдеуіш дәмқосар ретінде қолданылады. Алайда, бұл сонымен қатар ең пайдалы және танымал дәрілік өсімдіктердің бірі болып табылады. Мыңдаған жылдар бойы куркума Үнді аюрведиялық және қытай дәстүрлі медицинасында қолданылады. Бірақ Батыста бұл өсімдік 1970 жылдарға дейін ұзақ уақыт бойы еленбеді. Содан кейін зерттеулер күшті қабынуға қарсы, вирусқа қарсы, анальгетикалық, микробқа қарсы және қатерлі ісікке қарсы әсерін растады. Бүгінгі таңда куркума әлемдегі ең көп зерттелген антиоксидантты дәрілік өсімдіктердің бірі болып табылады
Куркуманың ерекше қасиеттері
- антисептикалық әсер береді;
- қышуды азайтады;
- жеңіл седативті әсері бар;
- депрессиядан көмектеседі;
- ауырсынуды жеңілдетеді;
- химиотерапия кезінде жағдайды жеңілдетеді;
- қан айналымын жақсартады;
- қандағы қантты қалыпқа келтіреді;
- қатерлі ісік жасушаларының таралуын болдырмайды;
- зат алмасуды жақсартады;
- салмақ жоғалтуға ықпал етеді;
- жөтел ұстамаларын тоқтатады;
- тамақтың ауыруы мен қышуын жояды;
- жалпы иммунитетті күшейтеді.
Куркума қабынуға қарсы әсерге ие. Бұл оны асқазан, ішек, өт қабы, ұйқы безі, бауыр және тағамды өңдеуге және қалдықтарды шығаруға қатысатын басқа органдардың ауруларын емдеу және алдын-алу үшін пайдалануға мүмкіндік береді. Куркума уланып қалған кезде және диарея кезінде көмектеседі.
Куркума организмге дәрі-дәрмектердің әсерімен салыстырылатындай күшті әсер етеді. Сондықтан дәмдеуіштерді бақылаусыз пайдалану денеге зиян келтіруі мүмкін. Рұқсат етілген тұтыну нормасы - күніне бес грамм өнім.