Ағымдағы 2023 жылы Дүниежүзілік микробқа қарсы тұрақтылық туралы хабардарлық апталығы 18-24 қараша аралығында өтеді және микробқа қарсы тұрақтылықты тоқтату үшін қажетті шұғыл әрекеттерге арналған.
Дүниежүзілік микробқа қарсы тұрақтылық туралы хабардарлық апталығы — бұл проблема туралы хабардарлық пен түсінікті арттыруға бағытталған жыл сайынғы жаһандық науқан.
Микробқа қарсы тұрақтылық адамдарға өмірдің кез келген кезеңінде, сондай-ақ денсаулық сақтау, ветеринария және ауыл шаруашылығына әсер етуі мүмкін. Бұл оны әлемдегі ең өзекті Денсаулық сақтау мәселелерінің біріне айналдырады. Жыл сайын микробқа қарсы тұрақтылық тек бактериялық инфекциялардан 5 миллионға жуық адамның өліміне себеп болады.
Микробқа қарсы тұрақтылық бактериялар, вирустар, паразиттер немесе саңырауқұлақтар сияқты микроорганизмдер бұрын сезімтал болған микробқа қарсы препараттарға төзімді болған кезде пайда болады. Микробтар антибиотиктер сияқты фармацевтикалық препараттарға қаншалықты көп ұшыраса, соғұрлым олардың оларға бейімделу ықтималдығы жоғары болады.
Тіпті бір антибиотикке төзімділік күрделі мәселелерді білдіруі мүмкін. Егер антибиотиктер мен саңырауқұлақтарға қарсы препараттар тиімділігін жоғалтса, біз инфекцияларды емдеу және осы денсаулық қауіптерін бақылау қабілетін жоғалтамыз.
Микробқа қарсы тұрақтылық пайда болуының негізгі себептерінің бірі-антибиотиктерді медицинада да, ауыл шаруашылығында да шамадан тыс және дұрыс қолданбау. Көптеген жағдайларда антибиотиктер қажет болмаған кезде немесе дұрыс қолданылмаған кезде тағайындалады. Бұл төзімді бактериялардың өмір сүруіне және таралуына әкелуі мүмкін. Ауыл шаруашылығында микробқа қарсы препараттарды қолдану және шамадан тыс пайдалану, соның ішінде малдың өсуін ынталандыру және аурулардың алдын алу, сонымен қатар микробқа қарсы тұрақтылық дамуы мен таралуының негізгі факторы болып табылады.
Қарапайым нұсқауларды орындау арқылы әрқайсымыз микробқа қарсы төзімділікке қарсы күресте өзгеріс жасай аламыз:
• антибиотиктерді тек дәрігердің нұсқауы бойынша қабылдау;
• әрқашан тағайындалған микробқа қарсы препараттардың ұсынылған дозасын және қолдану ұзақтығын сақтау;
• ауру қаупін азайту, профилактикалық шараларды, оның ішінде вакцинацияны жүргізу;
• инфекцияның алдын алу – қолыңызды үнемі жуыңыз, тамақ дайындаған кезде гигиенаны сақтаңыз, тек жоғары сапалы тағам мен суды пайдаланыңыз, ауру адамдармен байланыста болмаңыз.