Листериоз және сальмонеллез әсіресе балалар үшін тамақпен байланысты, қауіпті аурулардың бірі болып табылады.
Инфекцияны жұқтыру көздері:
- Листериоз: шикі немесе шала піскен ет, сүт өнімдері, шикі көкөністер.
- Сальмонеллез: ластанған жұмыртқа, құс еті, өңделмеген сүт өнімдері.
Симптомдары:
- Листериоз: тамақтан уланудан ауыр асқынуларға дейін, соның ішінде менингит пен сепсис тудырады. Әсіресе жүкті әйелдер үшін қауіпті.
- Сальмонеллез: қызба, диарея, іштің ауыруы. Сусыздандыруға және сирек жағдайларда сепсиске әкелуі мүмкін.
Алдын алу:
1. Санитариялық-гигиеналық шараларды сақтау.
2. Тамақты жақсы пісіру және тамақ ішер алдында қолды жақсылап жуу.
3. Жануарлардан алынатын шикі тағамнан бас тарту.
4. Тағамды сақтау температурасын бақылау.
5. Тоңазытқышты жүйелі түрде тазалау.
Біздің орталық Salmonella spp. және Listeria monocytogenes анықтау үшін ПТР әдісін қолдана отырып, жоғары дәлдікті зертханалық диагностикамен қамтамасыз етіп, нәтижені небәрі 6-8 сағатта алуға мүмкіндік береді. 🧬